REGALS DE NADAL AMB CONSCIÈNCIA

Arriba el Nadal i per el que nosaltres és un any més, per als nens és sinònim de festes i regals. La tradició cristina, la compassió i els bons actes, han estat relegats al consumisme. Això és possible revertir-lo que no vol dir no comprar sinó fer-ho amb consciència.

El Deepak Chopra, reconegut pioner mundial de la medicina integrativa i la transformació personal, parlar de estar conscients en el moment present quan decidim què regalar a grans i petits. Ofereix sis consells per a fer aquest tipus de regal conscient: ha de ser considerat amb un mateix (primer has de cuidar-te tu), planifica amb antelació, regala amb la teva presència (l’immaterial més desitjat pels nens), regala de tot cor, personalitza’l  i crea tradicions conscients. Veure l’article complert.

Una altra visió és la de la consciència emocional pròpia i dels demés. Conèixer la personalitat i gustos de les persones a qui hem de regalar és el primer pas per a escollir un regal amb consciència emocional. Sobretot si es tracta d’infants que es veuen influenciats per la moda o el personatge del moment, cal reflexionar sobre quines necessitats i desitjos té el nen i que poden ser totalment compatibles amb altres tipus d’adquisicions. La Yessica, al blog Rejuega, explica detalladament com comprar seguint la motivació del nen. Veure l’article complert. 

El Nadal és una oportunitat per a que el joc infantil esdevingui una font d’educació emocional. Podem trobar jocs didàctics que fomentin l’aprenentatge i la pràctica de les habilitats acadèmiques, pròpies de l’escola, però també i més important hi ha jocs que fomenten la creativitat, la igualtat de gènere i els valors. Seguint a Rejuega, ens podem orientar segons les edats:

Per a nadons 

Nens d’1 a 3 anys 

Joguines per a nens de 3 a 6 anys 

Pensades per a nens de 6 a 9 anys 

Per a infants més grans de 9 anys i adolescents pot semblar més complicats ja que tenen les idees més clares, casa que no vol dir que escollin el més adient. Els hi podem fer propostes o acompanyar-los en la recerca d’allò més adient i personalitzat per a ells.

Per a totes les edats, reglar un llibre o conte és ideal. No hem d’oblidar les històries són una font d’aprenentatge i d’educació emocional. Escull aquells contes que afavoreixin l’adquisició d’habilitats emocionals o que donin resposta a una dificultat concreta del nen.

Els llibres infantils són de molts tipus: relats, contes, de coneixement, muts o sense text, còmics o Pop Up de tres dimensions. Llibres sobre emocions hi ha molts i podeu trobar una referència de 50 exemples.

La Seño Punk publica de forma habitual sobre lectura infantil i explica clarament sobre com treballar-ho amb els nens i jugar a partir del llibre. Malgrat són experiències de l’escola, són compatibles a la llar i multiplica la nostra creativitat oferint propostes diferents. Una llista de llibres xulos emocionals i d’altres.

Un altre tipus de jocs són aquells que no cal comprar-los o precisa de poc material. Al Nadal passem temps en família i amés els infants tenen dies de festa i desitgen compartir-los amb el pare i la mare. És una oportunitat per preparar jocs d’educació en família. Per orientar-vos podeu consultar aquesta entrada.

Aquest article es faria impossible si repasso la quantitat de recursos que m’han arribat aquests dies. Aquesta és una modesta mostra que podeu ampliar cercant segons les vostres preferències, Com tot allò que és nou, cal dedicar una  mica de temps a consultar la informació i reflexionar el més adient per a la teva família. El fet de tenir la predisposició de regalar amb consciència emocional ja és un gran pas! El focus de la teva atenció es centra en altres variables que no siguin només allò que vol el nen o adult.

Als tallers Emoticat, els infants han elaborat una carta al pare Noelio, germà del Noel i que només fa regals immaterials. Als nens els ha

costat dibuixar o escriure allò que desitgen però un cop entès el concepte, la majoria s’ha decantat per que els pares els hi regalin temps per jugar am b ells. Així que ja sabeu. Poseu mans a l’obra i jugueu amb als vostres fills i si més no, oferiu joguines amb intel·ligència emocional.

Emoticat us desitgem un Bon Nadal i que gaudiu al màxim de la companyia, els àpats i els regals.

1 thought on “REGALS DE NADAL AMB CONSCIÈNCIA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *