DESCONNEXIÓ: COMUNICACIÓ o TECNOLOGIA

Els problemes en les relacions entre parelles, pares i fills i les persones són deguts a la manca de comunicació o a l’abús de les tecnologies. Un plantejament que prové dels antics filòsofs que plantejaven què es primer l’ou o la gallina. Aquesta pregunta ha tingut moltes respostes al llarg dels segles i encara no s’ha resolt.

El cas és que en l’actualitat la comunicació verbal i presencial ha minvat en relació a la escrita, visual i per Internet. S’ha desplegat un ús massiu de les xarxes socials i poques persones es mantenen al marge. Si no estem educats en la interacció social més propera i física, encara menys a distància i amb persones que no coneixem.

La pel·lícula “Disconnect” és un exemple d’interacció entre les persones i les tecnologies. Explica tres històries, la d’una parella que pateix de suplantació d’identitat amb conseqüències de robament, un adolescent amb ciberassetjament “cyber-bullying” i  intent de suïcidi i una periodista investigant sobre pornografia cibernètica de menors. Capta el costat humà dels personatges, tot i que en la majoria de les escenes dels actors es troben submergits en els seus mòbils. L’efecte aconseguit és totalment realista, l’espectador pot sentir en carn pròpia com el món de cada personatge sembla aturar-se per moments cada vegada que envien un missatge i, sobretot, els segons d’espera per aconseguir una resposta. És la manera en què actualment ens comuniquem.

El director Henry-Alex Rubin diu sobre la pel·lícula: ”Volia fer un thriller emocionant que realment no tingués cap resposta. Aquesta era la meva meta. No tenia un missatge clar, en realitat no intentava sermonejar. Estava interessat en l’exploració d’aquestes tres històries i la manera amb la qual interactuem entre uns i altres, i la tecnologia”.

Desconnexió va ser emesa ahir per Antena 3 i la seguia un programa sobre el tema que no comentaré, malgrat el tema era prou interessant, s’estenien sense oferir recursos clars sobre què fer en situacions problemàtiques amb la tecnologia i concretament les xarxes socials. El que va quedar clar i estic d’acord és que ens hem d’educar i informar sobre les amenaces de la tecnologia. L’educació emocional torna a ser clau per a que les interaccions cibernètiques siguin saludables i profitoses per al nostre desenvolupament integral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *